Skip to content Skip to sitemap

Kestävän ja fiksun liikkumisen solmukohta

Turun Tiedepuiston sijainti ydinkeskustan läheisyydessä sekä alati kehittyvät liikenneratkaisut tekevät siitä liikenteen ja liikkumisen solmukohdan. Laadukkaat jalankulku- ja pyöräily-yhteydet, suuret joukkoliikenteen kehitysaskeleet sekä fiksut pysäköintiratkaisut helpottavat alueella liikkumista ja vähentävät oman auton käyttötarvetta. Tiedepuiston liikenne- ja liikkumisratkaisuja kehitetään vaiheittaan alueen muun kehittämisen tahdissa.

Liikenneratkaisut

Saavutettava, viihtyisä, vetovoimainen 

Tiedepuisto on liikenteen solmukohta, jossa eri liikennemuotojen reitit leikkaavat. Liikenneratkaisuissa painottuvat vähähiiliset liikennemuodot, kuten raideliikenne, kevyt liikenne sekä esimerkiksi yhteiskäyttöautot. Kestävä liikkuminen on osa Turun kaupungin hiilineutraalius- ja ilmastotavoitteita, jotka pyritään saavuttamaan vuoteen 2029 mennessä. 

Joukkoliikenneakseli toimii alueen kehittämisen selkärankana. Kaukojunaliikenne, bussilinjat ja uusi Fölin runkolinjasto sekä tulevaisuudessa mahdollisesti toteutuvat Länsirata ja raitioliikenne kohtaavat Kupittaan joukkoliikennekäytävän varrella, jonne myös toiminta ja ihmisten kohtaamiset keskittyvät. 

Tiedepuisto on tunnistettava portti Turkuun

Tulevaisuudessa Turkuun saavutaan pitkin uutta bulevardimaista Helsinginkatua. Bulevardi luo Tiedepuistolle uudistuneen urbaanin ilmeen ja mahdollistaa tehokkaamman maankäytön tulevan kaksoisraiteen ja Helsinginkadun väliselle alueelle. Ajonopeus kadulla rauhoitetaan, ja katutilassa huomioidaan autoliikenteen ohella kevyen liikenteen turvallisuus ja viihtyisyys.

Bulevardimaisuus tarkoittaa myös vehreyttä ja siten yhteyttä viereisiin viheralueisiin, Helsinginkadun kanssa rinnakkain kulkevaan jaettuun kaupunkitilaan ja laajemmin koko kaupungin siniviherverkostoon.

Kansi yhdistää alueet

Helsinginkadun ja rautatien ylle rakennettava kansialue yhdistää Kupittaan ja Itäharjun tiiviisti toisiinsa. Sen ympärille rakentuu kävely- ja pyöräilypainotteinen alue, jossa liikkuminen kävellen, pyörällä tai vaikka sähköpotkulaudoilla  on turvallista ja miellyttävää. Myös erilaiset viheralueet ja puistot lisäävät alueen vetovoimaa ja viihtyisyyttä.  

Autoja vehreällä bulevardilla ja ihmisiä pyöräilemässä ja istumassa terassilla kadun laidalla.
Saapuminen kaupunkiin uutta Helsinginkadun bulevardia pitkin. Havainnekuva: Turun kaupunki, Lunden Architecture Company, Renell Käppi Arkkitehdit & Cobe
Näkymä uudesta raitiotielinjasta nykyisen ElectroCityn ohitse.

Raitiotie vie kohti kestävää kasvua

Raitiotie on laaja kaupunkikehityshanke, joka vaikuttaa Turun ja sen ympäristön kehitykseen vuosikymmeniä. Raitiotie yhdistää kaupungin kehittyvät alueet ja tärkeät kehityskohteet, kuten merellisen Turun, keskustan ja Tiedepuiston. Arvioiden mukaan vuonna 2050 noin 30 prosenttia turkulaisista, 46 prosenttia työpaikoista ja 42 prosenttia asuinrakentamisesta sijaitsee 600 metrin etäisyydellä raitiotielinjan pysäkeistä.

Raitiotien rakentaminen sujuvoittaa liikennettä, uudistaa kaupunkitilaa ja parantaa jalankulku- ja pyöräilymahdollisuuksia koko 12 kilometrin reitillä. Se on merkittävä osa Tiedepuiston ja Kupittaan kärjen alueen kestäviä liikenneratkaisuja sekä Turun kaupungin Hiilineutraali Turku 2029 -tavoitteita.

Hanke on suunnitteluvaiheessa: raitiotietä ryhdytään rakentamaan, jos Turun kaupunginvaltuusto päättää investoida raitiotiehen. Päätös tehdään arviolta loppuvuonna 2025.

Juna Turun keskustan rautatieasemalla.

Länsirata parantaa liikkumista ja lisää investointeja

Länsirata on suunnitteilla oleva nopea junayhteys Helsingin ja Turun välillä, joka osittain kaksiraiteisena parantaa matkustamisen luotettavuutta ja avaa uusia mahdollisuuksia liikkumiselle, kasvulle ja kehitykselle. 

Nopeamman yhteyden myötä rata tuo kaikki sen varrella sijaitsevat paikkakunnat lähemmäs pääkaupunkiseutua. Läntiseen Etelä-Suomeen syntyisi työmarkkina-alue, joka kattaa 1,5 miljoonaa suomalaista.  

Raideyhteys yhdistää Suomen entistä tiiviimmin eurooppalaiseen raideverkostoon. Uusi yhteys mahdollistaa Helsingin ja Turun välillä jopa 15 uuden aseman rakentamisen lähijunaliikenteelle.  

Länsiradan rakentamissuunnittelu, rakentaminen ja käyttöönotto ajoittuvat vuosille 2025–2032. 

Junan saapumisesta kertova näyttö asemalla.

Kaksoisraidehanke avaa uusia mahdollisuuksia kehittämiselle

Turun päärautatieaseman ja Kupittaan aseman välinen ratahanke valmistuu vuonna 2026. Hankkeessa kehitetään Turun henkilö- ja tavararatapihoja ja rakennetaan kaksoisraide Kupittaan ja Turun rautatieaseman välille.  

Kaksoisraiteen rakentaminen lisää raideliikenteen kapasiteettia ja tukee nopean Turku–Helsinki-junayhteyden toteutumista. Uudet matkustajalaiturit parantavat esteettömyyttä ja turvallisuutta sekä mahdollistavat lähiliikenteen kehittämisen, erityisesti Uudenkaupungin, Salon ja Loimaan suuntiin. Lisäksi ratapiha-alueiden uudelleenjärjestelyt avaavat uusia mahdollisuuksia maankäytölle Turun keskusta-alueella. 

Henkilö menossa bussin kyytiin Tiedepuiston pysäkiltä.

Runkolinjasto parantaa saavutettavuutta 

Turun sisäisessä linja-autoliikenteessä otetaan käyttöön niin sanottu runkolinjasto kesällä 2025. Uudistuksen myötä liikenne- ja reittimäärä kasvaa ja koko Turun alueen saavutettavuus paranee. Runkolinjastouudistus on suunniteltu raitiotietä silmällä pitäen. Runkolinjoja varten tehtävät muutokset, kuten uudet bussipysäkit, säilyvät sellaisenaan, vaikka raitiotie päätettäisiin rakentaa.  

Tulevaisuudessa uusi Sirkkalankadun linja-autoasema toimii runkolinjojen vaihtopisteenä sekä linkkinä eri alueiden välillä. Asema sijoittuu Kupittaan juna-aseman ja Kupittaan kärjen raideliikenteen solmukohdan välittömään yhteyteen. Eri kulkumuotojen välillä vaihtaminen on saumatonta ja sujuvaa.   

Runkolinjaston lisäksi ajetaan monia muitakin bussilinjoja, jotka on suunniteltu tukemaan runkolinjastoa. 

Pyöräilijä ottaa puhelimen sovelluksen avulla kaupunkipyörän käyttöön.

Fölläri-pyörillä kaupunkipyöräily sujuu

Turun seudun joukkoliikenteellä on vuokrattavissa Fölläri-kaupunkipyöriä. Ne ovat 3-vaihteisia käsijarrullisia ja alumiinirunkoisia polkupyöriä, jotka soveltuvat monenlaiseen matkaan, mutta ovat tarkoitettu erityisesti lyhytaikaiseen käyttöön. Niiden käyttö on myös helppo yhdistää bussien käyttöön.

Pyörän käyttöönotto onnistuu helposti sovelluksella. Käyttäjä voi ottaa käyttöön minkä tahansa vapaan pyörän ja jättää sen mille tahansa sovellukseen merkitylle föllariasemalle.

Tiedepuiston alueen jalankulku- ja pyöräilymahdollisuudet kehittyvät entistä paremmiksi vaiheittain yhdessä muun rakentamisen kanssa. Laadukkaat ja turvalliset kevyen liikenteen ratkaisut ja helpot vaihtoyhteydet bussi-, ratikka- ja junaliikenteeseen ovat alueen liikenneratkaisujen kehityksen ytimessä. 

Pyörät suojaan pyörätalliin

Kupittaa aseman lähellä, Joukahaisenkadun ja Tykistökadun kulmassa sijaitseva pyörätalli mahdollista pyörien suojaisan säilytyksen. Tallissa on myös mahdollisuus pyörän huoltoon ja sähköpyörien lataukseen.

Tallin palvelut ovat maksuttomia ja kaikkien käytettävissä. Pyörätalliin mahtuu noin 40 pyörää.

Vector

Tilaa Turun Tiedepuiston tiedotteet

Tilauksen yhteydessä antamasi sähköpostiosoite välitetään ePressi-tiedotepalveluun. Tutustu ePressin rekisteriselosteeseen.