Kokoava keskus kehittyvällä alueella
Kupittaan kärki yhdistää Kupittaan ja Itäharjun alueet vetovoimaiseksi asumisen, palvelujen ja työpaikkojen keskittymäksi. Hankkeen tavoitteena on suunnitella alueelle modernia keskustamaista asutusta ja monikäyttöisiä tiloja sekä tukea joukkoliikenteen kehittämistä.
Viihtyisä ja vetovoimainen kokonaisuus
Kupittaan kärjen kokonaissuunnitelma sisältää keskustamaista rakentamista, korkeita rakennuksia sekä hybriditiloja. Kupittaan kärjen asemakaava on osa Turun Tiedepuiston kehitystä, joka laajentaa keskustamaista, toiminnoiltaan sekoittunutta kaupunkiympäristöä Itäharjun vanhalle teollisuusalueelle. Näin voidaan hyödyntää Tiedepuiston sijainnin ja monipuolisen osaamiskeskittymän luoma potentiaali.
Alueen ytimen ympärillä sijaitsevat Turun ammatti-instituutin Taito-kampus, korkean rakentamisen korttelit sekä joukkoliikennekäytävä pysäkkeineen. Helsinginkadun uudelleen linjaus ja muuttaminen bulevardiksi mahdollistaa toimitilakortteleiden rakentamisen kadun varteen osin rautatien päälle.

Viitesuunnitelma ohjaa alueen laadullista rakentumista
Kupittaan kärjen kokonaissuunnitelmaa toteutetaan vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan ammatillisen koulutuksen Taito-kampus sekä Helsinginkadun ylittävä kansirakenne. Helsinginkadun muutos sekä muut alueen infrahankkeet edistävät alueen kehittymistä aina vuosikymmenen loppuun saakka.
Uusi joukkoliikennekatu, Ilmattarenkatu, kulkee suunnittelualueen läpi Helsinginkadun ylittävän kannen kautta. Kansirakenteen alle sijoittuu ympäröivien kortteleiden saattoliikenne- ja huoltotiloja sekä pysäköintiä. Korttelirakenteiden keskellä on ohiajavalta autoliikenteeltä rauhoitettua kaupunkitilaa, ja alueelle muodostuu kattava pyöräilyn ja jalankulun verkosto.
Alueen suunnitteluratkaisuissa painotetaan jalankulkuympäristön viihtyisyyttä. Ilmattarenkadun varteen muodostuu kaksi uutta puistoa sekä aukioiden sarja. Ilmattarenpuiston keskellä säilyy vanha teollisuusrakennus Halisten vehnämylly. Muutoin alueen nykyinen rakennuskanta tullaan kaavan toteutuessa pääosin purkamaan.

Kupittaan kärki yhdistää ja kehittää kaupunkikuvaa
Kupittaan kärjen myötä alueelle syntyy toiminnallinen keskus, joka yhdistää asumisen, palvelut ja työpaikat. Tavoitteena on luoda fiksun liikkumisen solmukohta ja älykäs kaupunginosa, joka toimii kehitys- ja yhteistyöalustana.
Asemakaavamuutoksen tavoitteet:
1
Palvelukokonaisuus ja toiminnallinen keskus, jossa on sekoitettu palvelu- ja kaupunkirakenne.
2
Fiksun liikkumisen solmukohta.
3
Liikennejärjestelmän toimivuus ja toteutuskelpoisuus, alueen saavutettavuus sekä kokonaisuutta tukevat pysäköintiratkaisut.
4
Joukkoliikennekäytävän mahdollistaminen.
5
Kaikenikäisille soveltuva ympäristö, laadukas kaupunkitila ja keskusaukio kohtaamispaikkana.
6
Viihtyisä ja vetovoimainen kokonaisuus.
7
Resurssiviisaus ja kiertotalous, lähtökohtana Hiilineutraali Turku 2029.
Kupittaan kärjen asemakaavamuutos muodostaa luontevan jatkumon Engelin suunnittelemalle keskustan ruutukaava-alueelle. Alueella yhdistyvät monenlaiset toiminnot ja ratkaisut; joustavat asuntotyypit ja kaupalliset tilat, hotellit ja liiketilat sekoittuvat eläväksi kokonaisuudeksi.
Kärkipuhetta
Arkkitehti Eero Lundénin Kupittaan kärki -esitys Kärkipuhetta-tilaisuudessa Vierailukeskus Joessa 21.5.2024.

Laadukkaasti käyttäjien ehdoilla
Kupittaan kärjen suunnittelussa panostetaan erityisesti laadukkaaseen katu- ja aukiotilaan sekä kävely- ja pyöräily-ympäristöön. Liikennejärjestelmät toimivat turvallisesti ja tehokkaasti luoden viihtyisää ja turvallista kaupunkiympäristöä. Joukkoliikennekäytävä ja kevyen liikenteen yhteydet läpäisevät alueen muodostaen alueelle palveluvaltaisen selkärangan.
Muu liikkuminen alueella tapahtuu pääosin joukkoliikennettä hyödyntäen. Joukkoliikennekäytävän pysäkit ja Kupittaan asemaa tukevat uudet palvelut sijaitsevat alueen ytimessä.

Kestävien ratkaisujen kehitysalusta
Kiertotalouden tavoitteiden huomioiminen on osa Kupittaan kärjen vastuullisuustoimenpiteitä. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa materiaalitehokkuutta, rakennusten muuntojoustavuutta, hulevesien hyödyntämistä ja kestävien kulkumuotojen tukemista.
Suunnittelualue tarjoaa kehitysalustan uusille ratkaisuille muassa rakentamisessa ja infrassa. Osa tiloista voidaan osoittaa joustaviksi pysyvien käyttötarkoitustensa suhteen, jolloin ne voivat toimia kaupallisina tiloina ja asuntoina.