Skip to content Skip to sitemap

Tutkimus, kehitys ja innovaatiot

Tiedepuistossa tehdään merkittävää kansainvälisen tason tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyötä. Ainutlaatuinen yhteistyöekosysteemi yhdistää korkeakoulut ja yritykset monipuoliseksi, kasvavaksi verkostoksi, joka synnyttää uusia ideoita ja edistää alueen liiketoimintaa ja elinvoimaa.

Tutkimus, kehitys & innovaatiot

Rohkean kokeileva osaamiskeskittymä 

Turun Tiedepuisto on innovaatioiden, tutkimuksen ja kehittämisen keskus. 

Turun ja Tiedepuiston alueen TKI-toiminta linkittyy vahvasti Varsinais-Suomen TKI-tiekarttaan. Syksyllä 2024 julkaistun Turun seudun innovaatiotoiminnan tilannekuvan perusteella tiekarttatyö sekä mm. kampusverkostojen perustaminen ovat kirkastaneet Turun TKI-toiminnan rakenteita, yhteistä visiota sekä strategiaa. 

TKI-tiekartan painopistealueiksi on määritelty sininen talous ja uudistuva teollisuus, innovatiiviset ruokaketjut sekä lääke- ja terveysteknologia. Tiekartta on laadittu tiiviissä yhteistyössä alueen korkeakoulujen, yritysten ja julkisen sektorin kanssa. 

Laboratoriotyöntekijä suorittaa laadunvalvontaa.
Laadunvalvontaa laboratoriossa. Kuva: Bayer AG

Klusterit veturiyrityksineen TKI-toiminnan ytimessä

Turun Tiedepuiston strategiset klusterit keskittyvät erityisesti Turun alueen vahvuuksiin.

Klustereiden sekä keskeisten veturiyritysten merkitys alueen innovaatiotoiminnalle on ratkaiseva: yritykset toimivat aktiivisesti alueellisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä ekosysteemeissä, ja niiden TKI-toiminta tukee merkittävästi alueen innovaatiokapasiteettia. 

Meriklusteri 

Turku on tunnettu laivanrakennus- ja merenkulkuosaamisestaan, ja Turun alueella toimii useita merenkulkuun liittyviä yrityksiä ja tutkimuslaitoksia. Meyer Turku, maailman johtava risteilijöiden valmistaja, on keskeinen toimija tässä klusterissa. Klusteri keskittyy muun muassa merenkulun digitalisaatioon, älykkäisiin laivoihin ja meriteknologioihin.

Vihreä siirtymä ja kestävät teknologiat 

Tähän klusteriin kuuluu muun muassa kiertotalouteen, akkuteknologiaan ja uusiutuvaan energiaan liittyvä tutkimus. Wärtsilä ja muut alueen yritykset ovat mukana kehittämässä ratkaisuja, jotka tukevat hiilineutraaleja energiaratkaisuja ja ympäristönsuojelua.

Terveys- ja hyvinvointiklusteri

Terveysteknologian, lääketieteen ja bioteknologian alueet ovat keskeisiä TKI-toiminnan sektoreita Turussa. Orion, Bayer ja Turun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta tekevät yhteistyötä edistääkseen lääketutkimusta, uusien lääkkeiden kehittämistä sekä terveyspalvelujen innovaatioita. Lisäksi terveyden ja hyvinvoinnin klusterit saavat uutta voimaa Turkuun perustetun Lääkekehityskeskuksen myötä.

Korkeakoulujen kaupunki

Turku on haluttu opiskelukaupunki, jolla on myös vahva pitovoima opiskelijoiden suhteen: peräti 75 % opiskelijoista haluaa jäädä Turun seudulle valmistumisen jälkeen.

Valtaosa Turun viiden korkeakoulun noin 50 000 opiskelijasta opiskelee Tiedepuiston alueella. Alueen laadukkaat korkeakoulut ja muut oppilaitokset vetävät vuosittain kasvavan määrän opiskelijoita, joiden osaaminen valjastetaan koulutuskeskittymissä myös tutkimus- ja kehitystyöhön. Uudet kampusalueet tarjoavat ensiluokkaiset tilat opiskeluun sekä TKI-toimintaan. 

Opiskelija Turun yliopiston edustalla.

Teknillinen tiedekunta tuottaa uusia osaajia

Turun yliopiston teknillinen tiedekunta on keskeinen osa Turun yliopiston ja koko Turun seudun kehitystä. 

Teknillisen tiedekunnan toiminta keskittyy monialaisiin teknisiin ja insinööritieteellisiin tutkimusalueisiin, jotka tukevat teollisuuden ja teknologian kehittymistä. Tiedekunnan päätehtävänä on kehittää tutkimusta, koulutusta ja yhteistyötä alueen elinkeinoelämän kanssa.   

Teknillinen tiedekunta tekee aktiivista yhteistyötä alueen yritysten kanssa ja kouluttaa tekniikan alan osaajia yritysten ja yhteiskunnan tarpeisiin. Tiedekunta toimii tärkeänä linkkinä teollisuuden, tutkimuslaitosten ja muiden korkeakoulujen välillä sekä luo monialaista potentiaalia innovaatioekosysteemin kehitykselle. 

Kampukset tukevat monialaista yhteistyötä 

Turun Tiedepuisto koostuu useista kampusverkostoista, jotka edistävät alueen innovaatiotoimintaa, tutkimusta ja koulutusta. 

Terveyskampus Turku 

Terveyskampus Turku keskittyy terveydenhuollon ja bioteknologian alalle yhdistäen tutkimuksen, koulutuksen ja yritystoiminnan. Kampus on tärkeä osa Tiedepuiston terveysteknologian ja lääketieteen klusteria, jossa kehitetään uusia hoitomuotoja, lääkkeitä ja terveydenhuollon innovaatioita. Terveyskampus on erityisesti tunnettu InFLAMES-lippulaivahankkeesta, joka keskittyy lääke- ja terveysteknologiaan. 

Terveyskampuksella toimii useita alan korkeakouluja, tutkimuslaitoksia ja terveysalan yrityksiä, jotka tekevät yhteistyötä edistääkseen uusien lääketieteellisten ratkaisujen kehittämistä. Tavoitteena on parantaa terveydenhuollon laatua ja edistää terveysalan innovaatiota. Kampus on myös keskeinen osa Turun seudun bioteknologian ja lääketieteellisten innovaatioiden kasvua.

Terveyskampus Turku

Teknologiakampus Turku 

Teknologiakampus Turun painopiste on teknologian ja digitaalisten ratkaisujen kehittämisessä. Kampuksella yhdistyvät tekninen tutkimus, innovaatiot ja yritystoiminta, ja se toimii erityisesti alueen teollisuuden ja teknologiayritysten keskittymänä. Teknologiakampus tukee muun muassa vihreän siirtymän, digitalisaation ja kiertotalouden ratkaisuja sekä teollisuuden ja teknologian uusimpia innovaatioita. 

Kampus toimii tiiviissä yhteistyössä alueen korkeakoulujen ja yritysten kanssa, jotka tarjoavat koulutusta ja tekevät tutkimusta eri teknologia-aloilla.

Teknologiakampus Turku

Kulttuurikampus Turku

Kulttuurikampus Turku on keskittynyt kulttuuriin, taiteeseen ja luovaan osaamiseen. Se yhdistää taiteen ja kulttuurialan koulutuksen, tutkimuksen ja yritystoiminnan sekä tukee erityisesti luovien alojen innovaatioita. Kulttuurikampus on tärkeä osa Turun kulttuuri- ja taideklusteria, joka houkuttelee taiteilijoita, muotoilijoita, kulttuuriammattilaisia ja luovan alan yrityksiä. 

Kulttuurikampus tarjoaa tiloja ja mahdollisuuksia taiteilijoille ja tutkijoille tehdä yhteistyötä ja kehittää uusia kulttuurialan ratkaisuja ja innovaatioita. Kulttuurikampus tukee myös Turun vahvaa kulttuuriperintöä ja luo edellytyksiä kulttuuriin liittyvän liiketoiminnan kasvulle.

Kulttuurikampus Turku
Aurajoki ilmasta kuvattuna.

Turun kaupunkitutkimusohjelma

Turun kaupunkitutkimusohjelma on Turun kaupungin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen tutkimusohjelma, jossa tehdään kaupunkien kehitystä koskevaa akateemista tutkimusta. Sen tavoitteina on: 

  • Vahvistaa alueellisen elinvoiman ja hyvinvoinnin lisäämisen tietoperusteita ja asiantuntijuutta. 
  • Tuottaa kaupungille uutta tutkimustietoa päätöksenteon tueksi, strategian, pormestariohjelman ja kärkihankkeiden teemojen mukaisesti. 
  • Lisätä akateemisen kaupunkitutkimuksen vaikuttavuutta ja vuorovaikutuksellista pohdintaa siitä, miten kaupunkipolitiikassa voidaan soveltaa tuloksia ja hyödyntää tietämystä. 
Opiskelijoita Aurumin portaissa.

Kasvava yhteistyöverkosto

Tiedepuiston ekosysteemi on kasvava verkosto, johon kuuluu niin korkeakouluja kuin terveydenhuoltoalan toimijoita sekä satoja alueella toimivia, kansallisia ja kansainvälisiä yrityksiä. Tavoitteena on monipuolisen osaamisen molemminpuolinen hyödyntäminen. 

Vector

Tilaa Turun Tiedepuiston tiedotteet

Tilauksen yhteydessä antamasi sähköpostiosoite välitetään ePressi-tiedotepalveluun. Tutustu ePressin rekisteriselosteeseen.