Tiedepuiston ekosysteemi on ainutlaatuinen ideoiden kasvualusta
Tiedepuistossa tehdään korkeatasoista, kansainvälisesti merkittävää ja vaikuttavaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyötä. Tiedepuiston yhteistyöekosysteemi yhdistää korkeakoulut, yritykset ja julkisen sektorin luoden dynaamisen ja kasvavan verkoston, joka tukee uusien ideoiden syntyä sekä liiketoiminnan ja elinvoiman kehittymistä niin Suomessa kuin kansainvälisesti.


Kasvua vankalla yhteistyöllä
Turun Tiedepuiston menestys nojaa kumppanuusajatteluun, yhteisiin tavoitteisiin ja monipuolisen osaamisen hyödyntämiseen. Triple Helix -innovaatio- ja yhteistyömalli yhdistää kolmen keskeisen toimijakentän – korkeakoulujen, yritysten ja julkisen sektorin – voimavarat ja osaamisen. Vahva yhteistyöverkosto mahdollistaa nopeamman ja tehokkaamman innovaatiotoiminnan ja auttaa alueen yrityksiä saamaan tukea uusien teknologioiden ja ratkaisujen kehittämisessä.
Tiedepuiston yhteistyöekosysteemiin kuuluvat Tiedepuiston alueella toimivat yli 400 yritystä, korkeakoulut, Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Turun Ylioppilaskyläsäätiö, seudullinen elinkeinoyhtiö Business Turku Oy, Turun Teknologiakiinteistöt Oy, Suomen Yliopistokiinteistöt Oy sekä lukuisia muita alueen toimijoita.

Kansainvälisen tason TKI-toimintaa
Hallitus on asettanut tavoitteeksi nostaa Suomen tutkimus- ja kehittämismenojen osuuden bruttokansantuotteesta 4 prosenttiin 2030 mennessä. Kansallinen TKI-tiekartta luo edellytyksiä yritysten ja tutkimuksen tiiviimmälle yhteistyölle. Kansallisen kaupunkistrategian mukaan kaupungit toimivat osaamisen ja innovaatiotoiminnan sekä yritystoiminnan kehittämisen alustoina.
Turun seudun innovaatiotoiminta on kehittynyt merkittävästi, erityisesti infrastruktuurin, koulutusjärjestelmän ja TKI-toiminnan vahvistumisen myötä. Yksi merkittävimmistä kehityshankkeista on Turun yliopiston teknillisen tiedekunnan perustaminen vuonna 2021: tiedekunta tukee alueen innovaatioekosysteemin kasvua tarjoamalla osaavaa työvoimaa ja edistämällä yhteistyötä yrityselämän kanssa.
Kampukset yhdistävät korkeakoulut ja yritykset
Turussa toimii kolme kampuksiksi nimettyä korkeakouluverkostoa, jotka tukevat eri osa-alueiden tutkimus- ja kehitystoimintaa. Teknologiakampus Turku keskittyy teknologian ja insinööritieteiden tutkimukseen. Terveyskampus Turku on erikoistunut terveys- ja bioteknologian tutkimukseen. Kulttuurikampus Turku edistää luovien alojen, kuten kulttuurin ja digitaalisten taiteiden, tutkimusta ja kehitystä. Kampukset tekevät tiivistä yhteistyötä alueen tutkimuslaitosten ja yritysten kanssa.
Terveyskampus Turku
Terveyskampus Turku on merkittävä lääketieteen, sosiaali- ja terveysalan ja terveysteknologian moniammatillinen osaamiskeskittymä, joka tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia tutkimustoiminnalle, innovaatioille ja yritysyhteistyölle.
Terveyskampus TurkuTeknologiakampus Turku
Teknologiakampus edistää Turun neljän korkeakoulun tekniikan koulutusta ja tutkimusta ja yhdistää niiden voimavarat tukemaan alueen kehitys- ja innovaatiotoimintaa.
Teknologiakampus TurkuKulttuurikampus Turku
Kulttuurikampus on vaikuttava kulttuurialan verkosto, joka edistää alan koulutusta, tutkimusta, yritystoimintaa ja yhteistyötä Turussa sekä vahvistaa alan asemaa ja näkyvyyttä yhteiskunnassa ja päätöksenteossa.
Kulttuurikampus Turku
Korkean osaamisen keskittymä
Tiedepuiston alueella toimii neljä ensiluokkaista korkeakoulua, joissa opiskelee valtaosa Turun noin 50 000 korkeakouluopiskelijasta. Korkeakoulujen tutkimus- ja kehitysosaaminen, laitteisto sekä tilat tukevat alueen innovaatiotoimintaa ja tarjoavat mahdollisuuksia tutkimusperusteisen liiketoiminnan kehittämiseen.
Tiedepuiston alueen korkeakoulujen TKI-toiminta on keskittynyt erityisesti terveysteknologian, bioteknologian, meriteollisuuden, vihreän siirtymän, digitaalisten ratkaisujen sekä kulttuurin alueille.
Korkeakoulujen yhteistyö yritysten ja muiden toimijoiden kanssa on avainasemassa, kun alueella kehitetään uusia innovaatioita, jotka edistävät talouskasvua ja parantavat yhteiskunnallista hyvinvointia.
Turun kaupunki panostaa osaamisen kehittämiseen
Osaamisen kehittäminen on yksi kaupungin tärkeimmistä strategisista painopisteistä. Turun kaupungin tavoitteena on vahvistaa kykyä vastata työmarkkinoiden ja elinkeinoelämän tarpeisiin sekä kehittää tulevaisuuden osaamistarpeita, innovaatioita ja elinvoimaa.
Keskeiset tavoitteet jakautuvat kolmeen osa-alueeseen:
Innovaatio- ja osaamiskeskittymien kehittäminen
Turkuun luodaan kolme osaamiskeskittymää – tieteen ja tekniikan, hyvinvoinnin ja liikunnan, sekä kulttuurin ja taiteen alueilla – jotka tukevat kaupungin kansainvälistä elinvoimaa ja kilpailukykyä. Yhteistyö korkeakoulujen ja elinkeinoelämän kanssa luo huippuosaamista.
Turun elinvoiman vahvistaminen ja työelämän tarpeisiin vastaaminen
Turussa kehitetään yritys- ja työpaikkakohtaisia malleja, tuetaan opettajien verkostoitumista sekä edistetään korkeakouluopiskelijoiden työllistymistä. Talent Turku -toiminta helpottaa työperäistä maahanmuuttoa ja tukee kansainvälisen osaamisen hyödyntämistä.
Jatkuvan oppimisen kehittäminen
Turku edistää osaamisen tunnistamista ja kehittämistä kiinnittäen erityistä huomiota digitaalisiin taitoihin, lukutaitoon ja tasa-arvoon. Yhteistyö muiden suurkaupunkien kanssa auttaa vähentämään koulutuksen ja osaamisen eriarvoisuutta.