Skip to content Skip to sitemap
Artikkelit

Tiedepuiston kiertotalouskahvit: ”Vastuullisuus on pikemminkin ajattelun tapa kuin yksittäisiä ympäristötekoja”

Julkaistu: 22.04.2025

Päivitetty: 22.04.2025 11:11

Kuvituskuva

Turun Teknologiakiinteistöt, paikallinen kiinteistösijoitusyhtiö, rakentaa harkiten, suuntaa hiilineutraaliin energiankäyttöön ja kehittää alueen kiertotalousratkaisuja uudenlaisten kokeilujen kautta.

Turun kaupunki pyrkii hiilineutraaliuteen vuoteen 2029 mennessä. Sama tavoite sitoo Turun Teknologiakiinteistöjä, joka on yksi kaupungin strategisista yhtiöistä.

– Vastuullisuus tarkoittaa meille kaikkea sähkön säästöstä ympäristösertifikaattien mukaiseen rakentamiseen, se on ajattelun tapa, kertoo Miika Tuominen, joka toimii Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n rakennuttamisjohtajana.

Turun Teknologiakiinteistöt on keskeinen kiinteistö- ja rakennuttamisalan toimija Tiedepuiston alueella ja mukana luomassa kestävää tulevaisuutta.

– Vastuullisuus näkyy esimerkiksi siinä, että kaikkien kiinteistöjemme käyttämä sähkö tuotetaan uusiutuvalla tuulienergialla. Teemme yhteistyötä Turku Energian kanssa. Lisäksi kaikki kaukolämpö tullaan tuottamaan täysin fossiilivapaasti lähitulevaisuudessa. Tämä pienentää hiilijalanjälkeämme huomattavasti.

Kaikkien kiinteistöjemme käyttämä sähkö tuotetaan uusiutuvalla tuulienergialla.

– Miika Tuominen

Toimisto puusta ja betonielementtitehtaan uusi tarina

Yhtiön monet kiinteistöt sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan Tiedepuistossa.

Tuomisen mukaan ympäristöarvot on huomioitu erityisesti uusimmissa rakennushankkeissa. Esimerkiksi Itäharjulle kohoaa parhaillaan AkvaCity, joka on ainutkertainen projekti Turussa.

– Kyseessä on täysin puurakenteinen toimistotalo, jopa hissi- ja porraskuilu on puusta. Rakentamisessa pyritään minimoimaan hiilipäästöt. Vähensimme jonkin verran ikkunapintaa julkisivusta ja korvasimme sen puulla, Tuominen esittelee.

– Rakennuksesta myös laadittiin purettavuusanalyysi, mikä oli silmiä avaavaa. Näin rakennuksia tulisikin suunnitella eli pohtia niiden elämää jo ennalta mahdollisimman pitkälle.

Toinen esimerkki vastuullisesta rakentamisesta on IndustryCity: entinen elementtitehdas muuntui toimisto- ja tuotantotiloiksi siten, että uutta rakennettiin kantavan ja kelvon betonirungon päälle. Yksinkertaisempaa olisi ollut purkaa rakennus ja aloittaa alusta, mutta se ei olisi ollut kestävän ajattelun mukaista.

Oppia kiertotalouden kokeiluista

Turun Teknologiakiinteistöt on mukana kehittämässä alueen kiertotaloutta uudenlaisten avausten avulla.

Jussinaukiolle, neljän kiinteistön muodostamalle sisäpihalle Tiedepuistossa, on rakenteilla Suomen suurin ulkoviherseinä, joka on yli 400 neliömetrin kokoinen ja kattaa 75 istutuslaatikkoa. Hanke toteutuu yhdessä Innogreenin kanssa.

Viherseinän kastelussa hyödynnetään uutta tekniikkaa ja ainoastaan hulevettä. Tuomisen mukaan hulevettä tulisi saada enemmän hyötykäyttöön.

– Voimme luoda vihreitä keitaita urbaaneihin ympäristöihin. Tällaisilla ratkaisuilla on vaikutusta muun muassa varjopaikkoihin ja melunhallintaan. Vehreydellä on lisäksi suora yhteys hyvinvointiin tutkitusti.

– Olemme käyneet alustavia keskusteluja Turun ammattikorkeakoulun kanssa siitä, miten pystyisimme jopa todentamaan paikallisia vaikutuksia mikroilmastoon, Tuominen lisää.

Voimme luoda vihreitä keitaita urbaaneihin ympäristöihin.

– Miika Tuominen

Rakennusmateriaalit uusiokäyttöön opiskelijayhteistyössä

Teknologiakiinteistöt on aloittanut kahden Itäharjulla sijaitsevan purkukiinteistön tutkimisen opiskelijatyönä. Tarkoituksena on tarkastella muun muassa logistiikkaa ja välivarastointia sekä tarjonnan ja kysynnän kohtaamista.

– Meillä oli oiva tilaisuus lähteä kartoittamaan vanhojen rakennusten uusiokäyttöä. Selvitämme, mitä rakennusosia voitaisiin säilyttää ja toisaalta hyödyntää myöhemmin, Tuominen avaa.

Tuomisen mukaan yksi keskeisimmistä tulevaisuuden kysymyksistä on se, mitä kiertotalouden koko ekosysteemi tarkoittaa rakentamisessa. Sen muodostuminen on hidas prosessi.

– Olemme lisäksi pohtineet, miten lainsäädäntö ja rakentamisen eri määräykset tukevat kiertotaloutta sekä mitkä tekijät edesauttavat kiertotalouden kehittymistä. Saamme jatkuvasti uutta ymmärrystä erilaisten kokeilujen kautta, Tuominen iloitsee.

Rakennuttamisjohtaja Miika Tuominen esitteli kiertotaloutta edistäviä ratkaisuja Kiertotalouskahvit-webinaarisarjan toisella kerralla 28. maaliskuuta.

Katso webinaarin videotallenne:

Lue lisää:

Teksti: Aleksi Rajamäki


Tiedepuiston kiertotalouskahvit

Logot: Euroopan unionin osarahoitama, Turku ja Turku AMK
Vector

Tilaa Turun Tiedepuiston tiedotteet

Tilauksen yhteydessä antamasi sähköpostiosoite välitetään ePressi-tiedotepalveluun. Tutustu ePressin rekisteriselosteeseen.