Tiedepuiston kiertotalouskahvit: Kiertotalous kattaa rakentamisen koko elinkaaren
Julkaistu: 11.03.2025
Päivitetty: 22.04.2025 11:10

Urbaani rakentaminen tarjoaa oivaltavia mahdollisuuksia edistää kestävää kehitystä ja vihreää siirtymää. Merkittävimmät kiertotalousratkaisut tehdään yhdessä jo suunnitteluvaiheessa, kun materiaalien käyttöä ja rakennusten elinkaarta tarkastellaan kokonaisuutena.
– Rakennusmateriaaleja tulee hyödyntää mahdollisimman pitkään, jolloin jätettä ja päästöjä syntyy vähemmän. Niiden kierrossa säilyminen on olennaista, painottaa rakennusyhtiö YIT:n kaupunkikehityksen ja vastuullisuuden hankekehitysjohtaja Benjamin Kalliola.
Kalliola avasi 31.1. Tiedepuiston kiertotalouskahvit -webinaarisarjan, joka johdattaa kiertotalouden ratkaisuihin ja innostaa Turun Tiedepuiston yhteiskehittämiseen. Verkkotilaisuudet ovat kaikille avoimia.
Rakennuksista energiatehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä
Kalliolan mukaan muun muassa innovatiiviset materiaaliratkaisut tukevat vastuullista rakentamista ja edistävät vihreää siirtymää kaupunkiympäristössä.
– Rakennusalalla haetaan jatkuvasti uusia avauksia entistä vastuullisempaan suuntaan. Olemme itse asettaneet tavoitteeksemme olla hiilineutraaleja omassa toiminnassamme vuoteen 2030 mennessä.
Mahdollisuuksia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen on etenkin materiaalien puolella. YIT pyrkii löytämään ympäristöystävällisiä ratkaisuja rakennusmateriaalien uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen.
– Jätemäärän vähentäminen ja lajittelu jo työmaalla tukee kierrätystä ja resurssien tehokasta käyttöä. Mitä enemmän pystymme hyödyntämään uudelleen olemassa olevia materiaaleja, sitä paremmaksi saamme rakennuskohteiden hiilitaseen, Kalliola kertoo.
Kiertotalous on oleellinen osa koko rakennuksen elinkaarta
Kalliola muistuttaa, että vastuullisuus suunnittelussa ja rakentamisessa tulee huomioida aina maankäytön suunnittelusta rakennuksen käyttöön ja mahdolliseen purkamiseen asti.
Materiaalien kierto ja energiatehokkuus on tärkeää huomioida alusta alkaen
– Materiaalien kierto ja energiatehokkuus on tärkeää huomioida alusta alkaen, jotta kiertotalous toteutuu vahvana myös käytön aikana.
– Esimerkiksi rakennusten runkojen suunnittelussa tulisi miettiä myös niiden myöhempää hyödynnettävyyttä, Kalliola täsmentää. Syvät ja matalat kerrokset pienillä kantavuuksilla ovat haastavia, kun mietitään mahdollisia uusia käyttötarkoituksia.
Lisäksi vanhojen rakennusten korjaaminen ja rakennusosien purkaminen ehjänä vähentävät uuden raaka-aineen tarvetta ja pienentävät hiilijalanjälkeä.
Ympäristövaikutuksia vähennetään yhdessä
Kestävässä rakentamisessa ja vihreässä siirtymässä sujuva yhteistyö eri toimijoiden välillä on keskeistä.
– Kannustamme yhteistyökumppaneitamme vastuullisiin valintoihin. Kiinnitämme samalla huomiota siihen, että myös he toimivat vastuullisesti, Kalliola kertoo.
Juuri yhteistyö on ollut Kalliolan mukaan avainasemassa kehittämässä kiertotaloutta konkreettisempaan suuntaan YIT:n toiminnassa.
– Tiiviissä yhteistyössä kumppaneiden kanssa syntyi teollisuuden kierrätyslasista kiertotaloustiili, jota käytetään rakennusten julkisivussa. Materiaalitoimittajien omaa kehitystoimintaa kannattaa siis hyödyntää ja tuoda toimijoita yhteen innovatiivisten ratkaisujen ääreen.
Benjamin Kalliola antoi lisäksi käytännön esimerkkejä kiertotaloudesta maisemasuunnittelussa sekä uudelleenkäytöstä korjausrakentamisessa.
Katso webinaarin videotallenne:
YIT mukana rakentamassa uutta Tiedepuistoa
YIT on mukana Kupittaan kärjen -kumppanuushankkeessa, jossa Turun Tiedepuiston aluetta kehitetään niin rakenteellisesti kuin toiminnallisestikin edelleen vahvistaen Tiedepuiston asemaa yhtenä Suomen merkittävistä kasvukeskuksista. Kehittämisen tuloksena alueelle rakentuu asumisen, palveluiden sekä uuden osaamisen ja työn vetovoimainen keskittymä.
Allianssi on laatinut innovatiivisen kokonaissuunnitelman keskustamaisesta kaupunkiympäristöstä, jonka ytimessä ovat elävä keskusaukio, Turun ammatti-instituutin Taito-kampus, aluetta palveleva hybridipysäköintilaitos sekä joukkoliikennekansi. Joukkoliikennekäytävän liikenneratkaisut sujuvoittavat kaupungissa liikkumista ja lisäävät alueen saavutettavuutta.
– Ensimmäisessä vaiheessa Kupittaan kärjen alueelle kaavoitetaan asuin- ja toimitilarakentamista noin 184 000 k-m2, joka mahdollistaa alueen kehittämisen käynnistymisen. YIT kehittääkin alueelle allianssin lisäksi myös omaperusteisia hankkeita, joista ensimmäisten toteutus on tarkoitus käynnistää jo allianssin toteutuksen aikana, kertoo YIT:n hankekehityspäällikkö Petteri Laine.
Lisää aiheesta YIT:n sivuilla:
- Vastuullisuus YIT:ssä
- Jätkäsaaren kiertotalouskorttelin julkisivumateriaaliksi uusi kiertotaloustiili
- Kiertotaloustiili voitti Keskuskauppakamarin Vuoden Vastuullisuusteko -palkinnon
Teksti: Aleksi Rajamäki
Tiedepuiston kiertotalouskahvit
- Webinaarisarjassa kuullaan alustuksia mm. Tiedepuiston toimijoilta ja verrokkialueilta.
- Sarjan tallenteet julkaistaan YouTubessa Tiedepuiston kiertotalouskahvit -listalla.
- Tilaisuudet on suunnattu kaikille Tiedepuiston ja kiertotalouden kehittämisestä kiinnostuneille.
- Kiertotalouskahvit järjestetään osana Circular Tiedepuisto -hanketta.
