Turun Tiedepuisto uudistuu vastuullisesti
Julkaistu: 22.02.2024
Päivitetty: 22.04.2025 13:42

Tiedepuisto on laajentumassa Kupittaalta Itäharjun entiselle teollisuusalueelle. Kupittaan kärjeksi kutsutun alueen kaavoitus on parhaillaan käynnissä, samalla kun alueen kokonaissuunnitelmaa laaditaan.
Suunnittelun yhtenä tärkeänä tavoitteena on mahdollistaa alueen toimiminen kehitys- ja kokeilualustana uusille vähähiilisyyttä ja kiertotaloutta tukeville ratkaisuille.
– Tiedepuiston toimijoiden yhteiskehittämisen tuloksena vuonna 2023 valmistunut Tiedepuiston kiertotalouden tiekartta yhdistää alueen toimijat ja luo kiertotaloustyölle raamit, hankejohtaja Janne Mustonen sanoo.
Tiedepuistoa ja Kupittaan kärkeä suunnitellaan seuraavalle sadalle vuodelle. Se kilpailee kansainvälisessä sarjassa alueena, joka yhdistää tutkimuksen ja kehittämisen kaupunkimaiseen miljööseen.
– Meidän on ennakoitava tulevaisuuden käyttäjien vaatimuksia niin, että alue kestää vertailun myös pitkällä tähtäimellä.
Kiertotalous huomioidaan alusta asti
Kiertotalouden tavoitteiden huomioiminen on osa Kupittaan kärjen laaja-alaisia vastuullisuustoimenpiteitä.
– Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa materiaalitehokkuutta, rakennusten muuntojoustavuutta, hulevesien hyödyntämistä ja kestävien kulkumuotojen tukemista, kokonaissuunnittelusta vastaava arkkitehti Johanna Vuorinen kertoo esimerkkejä toimenpiteistä.
Alueelle keskeisten joukkoliikenneratkaisujen ohella Kupittaan kärjen suunnittelussa edistetään sähköisten ajoneuvojen, yhteiskäyttöautojen ja kevyiden kulkuneuvojen käyttöä. Kestäviin kulkumuotoihin kannustetaan muun muassa kattavalla latausinfralla sekä sujuvilla pysäköinti- ja säilytysratkaisuilla.
Teksti: Päivi Autere
Havainnekuva Kupittaan kärjen alueelle suunnitellusta biodiversiteettipuistosta: Turun kaupunki, Lundén Architecture Company, Renell Käppi Arkkitehdit & Cobe
Artikkeli on julkaistu Turkupostissa 1/2024.
Tiedepuiston kiertotalouden tiekartan painopisteet:
- kestävän energian ratkaisut
- pitkäikäinen ja resurssiviisas rakentaminen
- yhteiskäyttöinen ja kestävän elämäntavan mahdollistava liikkuminen
- kaupunkiluontoon ja veteen liittyvät luontopohjaiset ratkaisut